La història
«Si vols construir un vaixell, no comencis tallant la fusta i distribuint la feina. Primer, transmet als teus homes l’anhel de la mar lliure i oberta.» (Antoine de Saint-Exupéry)Una necessitat avui
El Bisbat de Vic, preocupat per l’educació dels fills de la seva diòcesi i per la crisi educativa a Catalunya, vol respondre a aquesta necessitat avui, conscient que la missió més urgent és oferir una educació a l’altura del cor de l’home. Respondre a aquesta necessitat és la tasca més rellevant per al futur de tota societat.
L’educació cristiana no és aliena a aquesta crisi. Moltes institucions han perdut la capacitat d’educar deixant de respondre a les necessitats reals de les persones. No n’hi ha prou amb els discursos, l’organització i la planificació administrativa. La capacitat d’educar es comprova afrontant el conjunt de problemes que la convivència planteja i als quals cal donar una resposta adequada.
És per aquest motiu que, en els darrers anys, el Bisbat de Vic ha fet una tasca de sosteniment de diverses obres educatives, per tal de garantir la continuïtat de l’educació cristiana a la seva diòcesi. Fer créixer i convertir aquestes obres en punts de referència és la millor manera de respondre a la urgència educativa actual.
Breu apunt històric
El 16 de juny de 1889 es van obrir per primera vegada les portes del Col•legi Sagrats Cors (Sant Hipòlit de Voltregà) a 120 alumnes encarregats al mestratge de tres germans de La Salle, els quals emprenien la tasca pedagògica amb el desig de “dedicar tot l’esforç a educar nens i joves, respectant la seva llibertat i intentant ajudar-los perquè visquin d’acord amb l’esperit del cristianisme” tal i com ells van expressar a la seva arribada al poble.
Situada a l’actual edifici, aquesta escola fou promoguda per l’ aleshores bisbe de Vic, el Dr. Josep Morgades. El 1972, i per manca de personal docent vocacional, els germans van haver de marxar del poble. Dos cursos després, l’escola es fusionà amb l’escola de nenes de les Germanes Dominiques de l’Anunciata. L’any 1986 l’escola accedeix al règim de concert educatiu. Es tracta aleshores d’una escola parroquial portada per un equip de seglars.
En el curs 2012-2013 l’Escola Sagrats Cors, recollint la tradició i el treball dels docents que durant més de 120 anys s’han dedicat a l’ensenyament dels fills dels treballadors del poble i dels seus voltants, es trasllada a la Casa d’Espiritualitat de la Gleva, i canvia el seu nom per el de Col•legi Mare de Déu de La Gleva, vinculat a la Fundació canònica del mateix nom. A les noves instal•lacions l’alumnat podrà gaudir de 15.000 m2 d’espais exteriors i de 3.000 m2 d’espais docents, el que permetrà oferir l’Educació Secundària Obligatòria. En aquest nou espai, tota la comunitat educativa treballa per convertir el Col•legi Mare de Déu de La Gleva en una escola cristiana de referència per a tota la comarca d’Osona amb la mateixa intenció i desig que van expressar els primers germans de La Salle en arribar Voltreganès.